Eco-Menstruació (alternatives per una menstruació més conscient)

Si alguna vegada t’has trobat flotant al mar una compresa i t’ha remogut pensar que tu també generes residus o t’has preguntat perquè els productes d’higiene femenina com compreses i tampax tenen el mateix IVA que el caviar aquest post et pot interessar.

La meitat de la població mundial te, tindrà o ha tingut la regla, mes a mes durant aproximadament uns 40 anys menstruarem, així que cada dona pot arribar a generar un residu d’unes 12000 compreses en la seva vida fèrtil. El 80% de la majoria de compreses del mercat són plàstics i productes químics que neutralitzen les olors i absorveixen la sang. Els tampax tot i ser de cotó passen per processos de blanquejament amb clor. Així que facilment podem trobar alternatives més sanes pel nostre cos, hi ha moltes dones que pateixen irritacions i picors per el contacte amb les compreses tradicionals ja que el plàstic no deixa transpirar la pell.

 

 

Per què la regla és tabú?

Socialment, herència directa de la nostra societat judeo-cristiana, el cos de la dona es veu com impur en el moment de la menstruació. No se’n parla obertament i en moltes families ni es nombra més enllà del “vigila, ara ja et pots quedar embarassada” o el “estas en aquells dies”. Sense voler el nostre llenguatge tampoc ajuda a que el nostre cos no sigui vist com quelcom inferior, quan algú esta sensible li diuen “sembla que tinguis la regla!” o quan ens avorrim les coses son “un coñazo”.

El nostre cos que en cultures antigues era venerat per portar la vida, per esser cíclic com ho és la natura amb les estacions, la vida, la lluna, les marees… Ara és invisibilitzat amb anuncis on la sang es blava i fa olor a núvols.

Vivim amb un món on no podem tacar les calces amb la nostra regla, on això ens ha de produir vergonya si ens passa, però que legisla que els productes per a que això no passi no són de primera necessitat. Paguem el mateix IVA pel caviar que per les nostres compreses i tampax.

Us convidem als dos tallers que farem a La Tribu Fera: 

 

Som cícliques!

El nostre cos va en consonància amb les hormones que generem per seguir el nostre cicle menstrual, això ens afecta a tots els nivells! És molt interessant com varies dones desgranen com podem ser més creatives i productives quan escoltem el nostre cos, Miranda Gray per exemple és una d’aquestes autores que han observat com durant el cicle ens trobem amb 4 fases molt diferents i que cada una ens pot aportar estats mentals molt interessants si els aprofitem.

La copa menstrual

La copa menstrual és un envàs que es col·loca a l’entrada de la vagina i que recull la regla. Cada dia surten més models al mercat, buscant la comoditat de qui la porta i adaptant-se als gustos del públic. N’hi ha de més toves, més fermes, de plegables, de talles diferents i diferents materials o formes. Amb tantes opcions al mercat cada vegada és més difícil escollir, oi?

Lo important crec que és aventurar-se a provar, buscant una copa que sigui un terme mig: ni molt rigida ni massa tova, amb la forma més comú i de silicona mèdica. A partir d’aquesta experiència podrem desgranar més fàcilment que és el que ens agradaria trobar en la nostra copa perfecta i buscar-ho en el ampli mercat que exiteix.

Si per vosaltres, com per nosaltres, és important trobar un producte de proximitat us hem de dir que pel moment la copa menstrual feta a Espanya és Naturcup, que és la que hem escollit nosaltres a la botiga. Tot i que ens encanten altres copes amb projectes socials darrera com Rubycup que per cada copa menstrual que ven en dóna una altra a una nena d’Africa.

Que te de bo la copa?

Ofereix una gran comoditat, si esta ben posada no notes que la portes, no hi ha perdues a no ser que la col·loquis malament o no sigui la teva talla. És molt higènica, pots coneixer millor el teu cicle i valorar-ne molts factors (color, quantitat,..) Si ets de tampax pero et molesta quan el filet es mulla o quan esta tan ple que notes que baixa amb la copa segurament et sentiras més comoda i neta.

Que te de dolent?

Has de saber col·locar-la adequadament, hi ha dones que ho fan a la primera i altres a les que els hi costa més pillar-li el truquillo. També la silicona mèdica va agafant una mica de color amb la sang, un problema simplement estètic.

Quina rutina es segueix?

Primer de tot s’ha de bullir abans de posar-la quan et ve la regla, després la has d’anar canviant cada cop que s’omple o cada cert temps per netejar-la amb aigua corrent. Un cop acaba el cicle, la poses a bullir amb aigua i la guardes fins el proper cicle. Així de fàcil!

Quina talla em toca?

Això va segons la marca, però en general totes tenen dues talles: Abans dels 30 o del part vaginal (el que arribi abans) i després dels 30 o part vaginal. Algunes marques també tenen talla per abans dels 18 sense relacions intimes (és a dir que la copa també pot ser una opció des de la primera regla si es vol)

I per la nit?

Doncs pots utilitzar també la copa, hi ha persones que prefereixen no fer-ho i durant la nit utilitzen compreses de roba (o salvaslip perquè la regla se’ls hi atura molt) també podeu complementar-ho amb les calces menstruals cocoro.

Calcetes Cocoro

Feia massa temps que el món de la higiene femenina no innovava, les opcions eren limitades. Des de Barcelona un grup de dones a través d’una campanya de crowfounding van aconseguir fer realitat un nou producte per a la nostra menstruació. Es tracta de les calcetes cocoro, super còmodes i amb un teixit tècnic molt fi que absorbeixen (sembla màgia) el fluxe i la regla.

 

Compreses de roba

Si ets usuaria de compreses t’encantarà saber que també hi ha una alternativa més ecològica. Les compreses de roba tenen una forma molt similar a les de plàstic, la diferència és que contenen varies capes de materials orgànics absorbents com el cotó o el canyam i una part impermeable de PUL per a que no traspassi res a les calcetes.

Que tenen de bo?

El record que tinc de les compreses de plàstic te regust a adolescència i realment no és gaire bo, per mi eren incomodes, feien soroll, s’enganxaven, es movien,..

Així que per començar lo bo que tenen són els materials de les que estan fetes, naturals i que cuiden la nostra pell, si tens problemes de irritacions no deixis de provar-les ja que transpiren millor i no tenen cap químic.

Que tenen de dolent?

Doncs que també es poden moure una mica, no tenen cola per enganxar-se a les calces i tot i que jo sense ser usuaria des de fa més de gairebé 20 anys (¡20 anys :O!) vaig trobar-les prou còmodes, no són gaire gruixudes, son molt suaus i en el cas de les compreses que he provat de la marca Charlie Banana la part superior és amb efecte sempre sec que fa que no et sentis mai mullada.

Quina rutina es segueix:

Es necessiten varies compreses, poden ser de absorcions i tamanys diferents. La col·loquem a la calceta amb els snaps que tenen i quan la notem plena la canviem per una altra. Aquesta compresa amb regla si estem a casa la podem esbandir amb una mica d’aigua (aquesta aigua és bonissima per les plantes, així que si vols retornar una mica de tu a la natura pots regar-les amb ella). Si estas fora de casa la post guardar doblegada a la bosseta que solen portar que és impermeable i no deixa que les olors passin. Sempre s’han de rentar amb aigua freda, ja que la sang es fixa a la roba amb aigua calenta.

Quines trio?

Si et poses a investigar veuràs que hi ha mil tipus de compreses de roba, amb materials naturals a la part superior (la que toca a la vulva) o amb sintètics “sempre secs”, amb diferents tipus d’absorbents i amb pul o sense.  Com per tornar-se “majareta” així que us recomano que comenceu poc a poc. Proveu unes i valoreu si preferiu que tinguin la part de dalt més natural (franela, cotó,..) o algo sintètic però amb la característica de sentir-se seca (polar, minky..).

Salvaslips

Us diré el mateix que amb les compreses, al diferència és el tamany i que és molt més finet. Serveix per als últims dies de la regla i per fluxe! Genials per combinar amb la copa quan encara no us sentiu segures amb ella.

Esponges marines i altres mètodes

Hi ha altres mètodes per absorbir la regla com les esponges marines, utilitzades fa molt temps per les prostitutes per a poder tenir relacions sense que es notes que tenien la regla, personalment no les he utilitzat.

També hi ha gent que es fa tampax amb crochet, alternatives n’hi ha moltes, només cal que trobis la teva.

Encara no hi ha comentaris

Escriu un comentari