Minimons

“Jugar és la forma més elevada d’investigació” Albert Einstein

Quan deixem que els nostres fills juguin lliurement, sense direccions, deixant que sigui la seva mirada la que condueix el joc i no la nostra, ens podem fascinar del que són capaços de crear i expressar a través del joc.

Els minimons són una proposta de joc lliure, desestructurada i sense cap direcció, en la que l’infant pot crear a través de les peces soltes petits mons imaginaris i reals.  L’idea sorgeix als anys 70 del arquitecte Simon Nicholson  (Theory of Loose parts), la seva idea era que qualsevol entorn pot ser creatiu i generar inventiva en el grau proporcional en el que existeixen variables (materials mòbils i adaptables com sorra, aigua, roques, petxines) en aquests espais els nens recullen tresors i juguen amb ells, són creatius.

Creatius en tots els sentits, no només en la part més artística, si no també en com el cervell treballa: assaig-error, pensament matemàtic, el tot i les parts… Els minimons existeixen des de que els nens juguen, perquè qui no ha fet caminets amb pedres i pals o ha jugat a muntar-se històries amb altres elements naturals?

Els minimons es poden estructurar de dues maneres:

Oferint els materials en contenidors on els materials es vegin bé i puguin ser triats amb cura. Es poden utilitzar petites caixes organitzadores de fusta, cistelles de mimbre i prestatgeries a l’alçada dels petits.  És interessant que els adults busquem l’estètica de la disposició d’aquests elements en el espai per a convidar a jugar en harmonia. D’aquesta manera els nens i nenes són lliures d’agafar les peces que volen per crear el seu mini món, és un joc més lliure on els adults hem de ser mers espectadors (si el nen vol).

Creant una provocació: Jugar a minimons també és màgic pels adults que ens quedem absorbits creant-los. També tu pots preparar un minimón elaborat i que el infant se’l trobi preparat, és com un regal! No t’estranyis si al principi s’ho miren com una peça d’un museu, no gaire segurs de si ho poden tocar o no (molts cops no els hi deixem tocar moltes coses boniques). Aquesta proposta convida a continuar la historia que tu has deixat preparada. Hi ha minimons molt treballats en els que jugar pot ser tota una experiència

Elements per a crear minimons:

Peces quotidianes: botons, cons de fil, taps i xapes, palletes, cintes, taps de suro, cadenes, claus, etc…

Personatges: Animals o figures per a poder representar diferents escenaris, els nens sense cara poden ajudar també a poder desenvolupar minimons on l’emoció pot ser diferent (com no tenen rostre podem imaginar que estan tristos, contents, enfadats…segons el joc)

Materials desestructurats: Anelles (les de fusta i colors són genials per a convertir-se en qualsevol cosa!), bols petits, arc de sant Martí, blocs de fusta naturals amb diferents dimensions i formes, llistons de fusta, …

Materials de la natura: La natura ens regala tant! En el joc també és així: pinyes, pals de diferents mides, pedres (planes, roques, brillants, de platja,…), molsa seca (en venen a algunes botigues), palla, terra, petxines,…

Bases: Teles grans i petites per a poder crear paissatges, cases, cabanes petites, llits,… També bases de fusta, alfombres, feltre, cartró, cordes,… Lo divertit dels minimons és explorar materials i donar-los’hi la volta perque siguin també objectes de joc, transformar la nostra mirada i anar més enllà del simple objecte i així poder veure el joc que hi ha darrera.

Aquestes peces tant senzilles però que aporten tanta riquesa al joc dels minimons poden ser recol·lectades com a petits tresors. Realment els nens ja són de per si petits recollidors dels elements (encara que ínfims) que els hi criden l’atenció i que passen desapercebuts pels ulls dels adults (o simplement ignorem) com pedres, pals, insectes, xapes, taps,…

És interessant també oferir materials per a crear espais delimitats com alfombres, safates (van molt bé per a minimons aquatics amb aigua o minimons amb sorra o terra). El fet de limitar l’espai ajuda també a centrar el joc i crear una mica d’ordre en el caos que és de per si jugar.

També es poden incloure elements com llums (leds o llanternes) per a crear efectes als minimons, la llum fa que tot sigui més màgic!

Nosaltres fa temps que gaudim del joc dels minimons, en som unes fans i més encara després de fer la formació de la Jenny Silviente de Ver, pensar, sentir. Un taller impressionant que animo a fer a educadors i pares interessats.

A la Tribu Fera ara tenim també alguns materials per al joc del minimons com són personatges, arbres i bolets, així com bols.  Podeu veure-ho a la secció de joguines de fusta http://latribufera.com/categoria-producto/joguines/joguinesfusta/

Encara no hi ha comentaris

Escriu un comentari